FRA SCENEWEB-BLOGGEN
18. sep 2017

SKUESPILLER HENRIK KLAUSEN - VERDENS FØRSTE PEER GYNT

Henrik Kristen Johan Klausen (født 14. februar 1844 i Kopervik på Karmøy, død 23. november 1907 i Kristiania) var en meget allsidig skuespiller som dekket det meste av et teaters repertoar. Han spilte i lystspill og farser, operetter og klassikere, men ble mest kjent som den første skuespiller som opptrådte i rollen som Peer Gynt. Dette foregikk i Christiania Teaters urfremførelse av Henrik Ibsens dramatiske verk i 1876. Klausens tolkning av Peer Gynt ble av flere anmeldere ansett som hans største prestasjon. Så grunnleggende var denne rollen at om han ikke hadde fremført noen annen rolle, ville hans opptreden som den første Peer Gynt vært tilstrekkelig til å skaffe ham en plass i norsk teaterhistorie. 

Her på Sceneweb kan du lese en lengre artikkel om Henrik Klausen, skrevet av Thoralf Berg, forhenværende professor emeritus ved Norges teknisk-naturvitenskapelige fakultet (NTNU). Gjengitt med tillatelse fra forfatteren.

Les mer

TRØNDELAG TEATER UNDER 2. VERDENSKRIG
11. sep 2017

Teatersjef Henry Gleditsch stakk kjepper i hjulene for tyske gjestespill og gjorde alt for å unngå at Trøndelag Teater skulle heise flagg for nazistene. Gleditschs motstandskamp førte til at han var en av de ti sonofferne som ble henrettet på Falstad 7. oktober 1942.

Resten av artikkelen kan du lese på vår blogg På innsiden av Sceneweb.


TRØNDELAG TEATERS KRIGSHISTORIE DEL 1 KAN DU LESE HER.

TRØNDELAG TEATERS KRIGSHISTORIE DEL 2 KAN DU LESE HER.

Les mer

MOTSTANDSMANNEN
4. sep 2017

TRØNDELAG TEATERS KRIGSHISTORIE DEL 2.


Teatersjefen ved Trøndelag Teater, Henry Gleditsch, irriterte nazistene i krigsårene. Uansett hva myndighetene bad han om hadde Gleditsch en motforestilling som skapte hindringer og lange prosesser.

Resten av artikkelen kan du lese på vår blogg På innsiden av Sceneweb.


TRØNDELAG TEATERS KRIGSHISTORIE DEL 1 KAN DU LESE HER.

Les mer