SKUESPILLER RAGNA WETTERGREEN
17. jul 2017

"Ragna Wettergreen markerte seg med en rekke utmerkede tolkninger av sterke kvinneskikkelser på Nationaltheatret og Fahlstrøms Theater fra 1890-årene og frem til den annen verdenskrig. [...]  I løpet av en lang scenisk virksomhet gav hun en rekke menneskeskildringer som tindret av vittig, overraskende og overbevisende liv. Hennes evne til å gå til bunns i alle oppgaver vakte både beundring og respekt."

Dette skrev Thoralf Berg i sin biografi om den norske skuespilleren Ragna Wettergreen. Les mer om henne her.

Les mer

SKUESPILLER OG TEATERLEDER DORE LAVIK
10. jul 2017

"Som skuespiller opptrådte Lavik fortrinnsvis i karakterroller. Ifølge Andreas Paulsons artikkel om Lavik i NBL1 hadde han “en høi, sterk, kraftig skikkelse med et kantet, men karakterfullt ansikt. Han hadde til gjengjeld også en kantet, hård røst”. I Bergen gjorde han seg bemerket som bl.a. Bothwell i Bjørnstjerne Bjørnsons Maria Stuart i Skottland. I denne rollen mente Paulson at Lavik utfoldet “all den urkraft han eiet og som ellers ofte var ham en hindring på scenen”. I 25-årsjubileumsboken for Den Nationale Scene betegnes rollen som Otar Bergheim i Bjørn Bjørnsons Johanne som hans gjennombrudd: “Han gav et troværdig gripende billede av den ulykkelige bondeteolog, saa keitet i sin tale, saa dyp i sit følelsesliv, saa primitiv ubehersket i utbruddene av sin lidenskap, at han uvilkaarlig blev hovedpersonen om hvem interessen samlet sig.” 

Dette skrev Thoralf Berg i sin biografi om den norske skuespilleren og teaterlederen Dore Lavik. Les mer om han her.

Les mer

SKUESPILLER SVERRE HANSEN
3. jul 2017

"Sverre Hansen var skuespiller hele sitt yrkesaktive liv. Han hadde en stor og allsidig karriere og gav liv til et bredt spekter av roller. Etter 1960 ble han landskjent som skuespiller ved Fjernsynsteatret og på Nationaltheatret. [...]  Som perfeksjonist var det viktig for Hansen at alle små detaljer stemte overens. Utseende skulle også være kunst. Derfor søkte han selv på kostymelagrene etter den riktige skjorten og buksen. Sminke og maske var ikke ferniss, noe man la utenpå. For han var dette viktige elementer i oppbyggingen av en karakter."

Dette skrev Thoralf Berg i sin biografi om den norske skuespilleren Sverre Hansen. Les mer om han her.

Les mer