Hva spilles på norske scener?

Nyheter fra bloggen

Fra redaksjonen

SKUESPILLER OLAF HANSSON
19. feb 2018

"Olaf Hansson var pioner innen naturalismen på scenen. Han skapte aksept for østlandsk dagligtale som scenespråk og anla en meget virkelighetsnær og naturtro opptreden på de skrå bredder. Som skuespiller og instruktør bidrog han sterkt til å forme moderne norsk scenekunst. [...] Med naturlig diksjon samtalte og snakket han lunt og hverdagslig på scenen. Naturlige og virkelighetsnære replikker var samtidens teaterpublikum ikke vant med. I uttrykksmåten vektla han bevisst pausen; han trakk pusten, tenkte seg liksom om, og snakket. Mot slutten av 1800-tallet var dette vanlig for skuespillere bare når de glemte replikkene."

Dette skrev Thoralf Berg i sin biografi om den norske skuespilleren Olaf Mørch Hansson. Les mer om han her.

Les mer

Fra arkivet

Og så kom Fyren

Fotografi fra Cirka Teaters produksjon Og så kom fyren (1985).

Og så kom Fyren (1985) var en teaterproduksjon av Cirka Teater. Og så kom fyren ble først utviklet som gateteater. Av og med Anne Marit Sæther og Gilles Berger.

Og så kom Fyren ble vist som barne-TV på NRK i 1989, se opptaket her.

Produksjonen ble også spilt i Frankrike (1985), Polen (1986) og under Cirka Teaters 30-års jubileum i Trondheim i juni 2014.

Les mer

Fra arkivet

Nils Jansen

Fotografi fra Rikskonsertenes produksjon Jazzmask (1996)

Nils Jansen (født 30. mars 1959) er en norsk jazzmusiker.

Les mer

Fra arkivet

Frikar

Plakat for Frikars produksjon Leahkit.

Dansegruppen Frikar ble stiftet i 2006 av folkedanser og koreograf Hallgrim Hansegård. Frikar bruker tradisjonell dans fra Norge og andre land i en moderne uttrykksform. Blant annet brukes norsk hallingdans, breakdance og brasiliansk capoeira.  

Les mer

Om oss

Sceneweb er en scenekunstdatabase med oversikt over noe av det som spilles på norske scener i dag og et historisk arkiv. Med tiden ønsker vi å gi fullstendig oversikt over bransjen, både institusjoner og frie grupper. Formålet med Sceneweb er å dokumentere og formidle norsk kulturarv fra både fortid og nåtid, og med det øke kunnskapen om norsk scenekunst.

Les mer om Sceneweb og finn søketips her

Følg oss på Facebook

Nyhetsbrev