Hva spilles på norske scener?

Nyheter fra bloggen

Fra redaksjonen

SAMPO TEATER
22. jun 2016

Sampo Teater ble etablert i Oslo i 1983 av Anitta Suikkari (skuespiller) og Mette Brantzeg(regissør). Sampo Teater brukte teatret som bilde på vår tid, med særlig fokus på menneskers historie (ofte fra kvinnens perspektiv), myter, røtter og relasjon til naturen – eller mangelen på disse. I 1988 flyttet Suikkari og Brantzeg Sampo Teater til Tromsø.

Sampo Teater hentet sitt navn fra det finske nasjonaleposetKalevala. Sampo er utømmelighetskilden som alle kriger om iKalevala. På havets bunn står den og maler salt og sølv i det uendelige. Gruppens første produksjon Kalevala (1984) var en dramatisering av dette store finske nasjonaleposet – iscenesatt som en soloforestilling med Suikkari på scenen og Brantzeg som regissør.

Les mer om Sampo Teater på Sceneweb og Sceneweb-bloggen.

Les mer

Fra arkivet

Stalker

Fotografi fra Verk Produksjoners' produksjon Stalker (2013)

Stalker er en teaterproduksjon av Verk Produksjoner, produsert i 2013 og med utgangspunkt i filmen Stalker av Andrej Tarkovsky.

Fredrik Hannestad regisserte.

Stalker av Verk Produksjoner ble nominert til tre Heddapriser, og vant en.

Signe Becker ble nominert i kategorien for beste scenografi/kostymedesign og Per Platou i kategorien for beste audiovisuelle design.

Stalker vant Heddaprisen 2013 i kategorien for årets forestilling.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Et minnenes testament inspirert av et kunstverk, hvor minnenes stemmer med minnenes logikk uttrykker både personlige og stiliserte opplevelser av verket, samtidig som scenerommet minnes selve verket. På denne både konkrete og abstrakte minnereisen skapes det et sjenerøst rom som gir publikum plass til å minnes med. Forestillingen er meditativ, underholdende og vakker, ikke påtrengende, ikke likegyldig, og med mange innganger til å minnes dens utgangspunkt. Enten du kjenner kunstverket eller ei, gir forestillingen deg strålende hjelp til å se det for deg. Og som en bonus til den som har sett det før inspireres det også til å minnes hvor i livet du var da du så Stalker. Prisen for årets forestilling går til Stalker."

Les mer

Fra arkivet

Kim Ramberghaug

Fotografi av Marita Vårdal Igelkjøn

Kim Ramberghaug er fotograf

Les mer

Fra arkivet

Norsk Rikskringkasting

Kjersti Alveberg .WHO IS THE ONE?  (HD.Exerpt,1 of 3)

NRK, Norsk Rikskringkasting er et statlig kringkastingsselskap som ble etablert i 1933 med en radiokanal. I dag består NRK av 3 tv-kanaler, 16 radiokanaler, nettstedet NRK.no og tilbud på andre plattformer. NRK Norges største mediebedrift med avdelinger over hele landet.

Fra 1933 til først på 1980-tallet var NRK alene om å drive kringkasting i Norge. De første 50 årene hadde NRK altså monopol på å lage radio og TV-sendinger, ingen andre hadde lov til å drive slik virksomhet. I 1959 ble første sending i NRK Fjernsynsteatret sendt.

Les mer

Om oss

Sceneweb er en scenekunstdatabase med oversikt over noe av det som spilles på norske scener i dag og et historisk arkiv. Med tiden ønsker vi å gi fullstendig oversikt over bransjen, både institusjoner og frie grupper. Formålet med Sceneweb er å dokumentere og formidle norsk kulturarv fra både fortid og nåtid, og med det øke kunnskapen om norsk scenekunst.

Les mer om Sceneweb og finn søketips her

Følg oss på Facebook

Nyhetsbrev