Hva spilles på norske scener?

Nyheter fra bloggen

Fra redaksjonen

SKUESPILLER OG TEATERLEDER DORE LAVIK
20. feb 2017

"Som skuespiller opptrådte Lavik fortrinnsvis i karakterroller. Ifølge Andreas Paulsons artikkel om Lavik i NBL1 hadde han “en høi, sterk, kraftig skikkelse med et kantet, men karakterfullt ansikt. Han hadde til gjengjeld også en kantet, hård røst”. I Bergen gjorde han seg bemerket som bl.a. Bothwell i Bjørnstjerne Bjørnsons Maria Stuart i Skottland. I denne rollen mente Paulson at Lavik utfoldet “all den urkraft han eiet og som ellers ofte var ham en hindring på scenen”. I 25-årsjubileumsboken for Den Nationale Scene betegnes rollen som Otar Bergheim i Bjørn Bjørnsons Johanne som hans gjennombrudd: “Han gav et troværdig gripende billede av den ulykkelige bondeteolog, saa keitet i sin tale, saa dyp i sit følelsesliv, saa primitiv ubehersket i utbruddene av sin lidenskap, at han uvilkaarlig blev hovedpersonen om hvem interessen samlet sig.” 

Dette skrev Thoralf Berg i sin biografi om den norske skuespilleren og teaterlederen Dore Lavik. Les mer om han her.

Les mer

Fra arkivet

Det lykkelige valg

Plakat for produksjonen "Det lykkelige valg" (2013)

Det lykkelige valg (2013) var en teaterproduksjon av Oslo Nye Teatret i samarbeid med Akershus Teater. Det lykkelige valg var basert på en komedie av Nils Kjær med samme tittel. Produksjonen ble satt opp på Centralteatret.

Regissør var Catrine Telle.

Anders Hatlo spilte Celius.

Birgitte Victoria Svendsen spilte Fru Lavinia.

Mange av rollene ble spilt med dukker. Dukkene er opprinnelig produsert for forestillingen Dickie Dick Dickens, et samarbeidsprosjekt mellom Riksteatret og Oslo Nye Teater 2011.

Les mer

Fra arkivet

Torborg Schønberg

Fotografi fra Den Nationale Scenes produksjon De nygifte (1926)

Torborg Schønberg (født 1807, død 1970) var en norsk skuespiller.

Les mer

Fra arkivet

Siri & Snelle Produksjoner

Fotografi fra Siri & Snelle Produksjones produksjon Siri & Snelle Prinsesse Show (2003)

Siri & Snelle Produksjoner består av Siri Jøntvedt og Snelle Hall. De to har samarbeidet om forestillinger gjennom mange år, blant annet med konseptet Siri & Snelle Show.

De har sammen og hver for seg jobbet innen et bredt spekter, både som dansere, pedagoger og koreografer. Danseimprovisasjon som scenisk uttrykk er en vesentlig del av forestillingsarbeidet deres. Begge er utdannet ved Statens balletthøgskole og i New York.

Les mer

Om oss

Sceneweb er en scenekunstdatabase med oversikt over noe av det som spilles på norske scener i dag og et historisk arkiv. Med tiden ønsker vi å gi fullstendig oversikt over bransjen, både institusjoner og frie grupper. Formålet med Sceneweb er å dokumentere og formidle norsk kulturarv fra både fortid og nåtid, og med det øke kunnskapen om norsk scenekunst.

Les mer om Sceneweb og finn søketips her

Følg oss på Facebook

Nyhetsbrev