Hva spilles på norske scener?

Nyheter fra bloggen

Fra redaksjonen

FRA SCENEWEB-BLOGGEN
18. sep 2017

SKUESPILLER HENRIK KLAUSEN - VERDENS FØRSTE PEER GYNT

Henrik Kristen Johan Klausen (født 14. februar 1844 i Kopervik på Karmøy, død 23. november 1907 i Kristiania) var en meget allsidig skuespiller som dekket det meste av et teaters repertoar. Han spilte i lystspill og farser, operetter og klassikere, men ble mest kjent som den første skuespiller som opptrådte i rollen som Peer Gynt. Dette foregikk i Christiania Teaters urfremførelse av Henrik Ibsens dramatiske verk i 1876. Klausens tolkning av Peer Gynt ble av flere anmeldere ansett som hans største prestasjon. Så grunnleggende var denne rollen at om han ikke hadde fremført noen annen rolle, ville hans opptreden som den første Peer Gynt vært tilstrekkelig til å skaffe ham en plass i norsk teaterhistorie. 

Her på Sceneweb kan du lese en lengre artikkel om Henrik Klausen, skrevet av Thoralf Berg, forhenværende professor emeritus ved Norges teknisk-naturvitenskapelige fakultet (NTNU). Gjengitt med tillatelse fra forfatteren.

Les mer

Fra arkivet

Kvinneklovner

Fotografi fra Saltkompagniets produksjon Kvinneklovner (1979)

Kvinneklovner (1979) var en teaterproduksjon av Saltkompagniet. Av og med Ida Lind og Elsa Kvamme. Kvinneklovner ble spilt i bl.a. NRK TV.

Les mer

Fra arkivet

Bjørg Svendsen

Portrett av Bjørg Svendsen

Bjørg Svendsen (1923-2011) var en norsk skuespiller.

Les mer

Fra arkivet

Nartmanstiftelsen

Fotografi fra Natmanstiftelsens produksjon The problem has no name (2007)

Henriette Pedersen er utdannet danser og koreograf og arbeider i krysningsfeltet mellom dans og teater. Pedersen er kjent for visuelt slående og teatrale, konseptbaserte produksjoner, hvor det fysiske uttrykket og en episk fortelling med tydelige karaktertegninger står sentralt.

Les mer

Om oss

Sceneweb er en scenekunstdatabase med oversikt over noe av det som spilles på norske scener i dag og et historisk arkiv. Med tiden ønsker vi å gi fullstendig oversikt over bransjen, både institusjoner og frie grupper. Formålet med Sceneweb er å dokumentere og formidle norsk kulturarv fra både fortid og nåtid, og med det øke kunnskapen om norsk scenekunst.

Les mer om Sceneweb og finn søketips her

Følg oss på Facebook

Nyhetsbrev