Hva spilles på norske scener?

Nyheter fra bloggen

Fra redaksjonen

MERVERDIENE I Å SETTE SAMMEN FLERE ARKIV
29. jun 2018

Scenekunstarkivene i Norge inneholder uerstattelig informasjon – som er sentral for vårt kollektive samfunnsminne og vår kulturelle identitet.

Hver organisasjon har ansvar for å dokumentere og fortelle sin egen historie. Men det er imidlertid også sentralt å se på scenekunstfeltet som en helhet. Å fremstå som ett kunstfelt vil også styrke enhetene i feltet. Å samle private og offentlige scenekunstarkiv i en database, mener vi vil styrke vårt kunstfeltets plass og status som en del av kulturnasjonen Norge. Når man setter forskjellige arkiv sammen i et relasjonelt system får man noen interessante merverdier på kunnskapsnivå.

Resten av artikkelen kan du lese på vår blogg På innsiden av Sceneweb.

Les mer

Fra arkivet

Søkadetterne iland

Plakat fra Christiania Theaters produksjoner Søkadetterne iland, Cousine Lotte og William og Emma (1855)

Søkadetterne iland (1855) var en teaterproduksjon av Christiania Theater. Søkadetterne iland var urpremieren på Henrik Wergelands lystspill med sanger, med samme tittel, bearbeidet av Rolf Olsen med musikk av Halfdan Kjerulf.

Produksjonen ble vist sammen med Cousine Lotte og William og Emma. Vandcuren. 

Les mer

Fra arkivet

Gjertrud Jynge

Fotografi fra Hålogaland Teaters produksjon "Kranes konditori" (2013)

Gjertrud Louise Jynge (1966) er en norsk skuespiller. Gjertrud Jynge er født i 1966, og gikk på Statens Teaterhøgskole fra 1990 til 1993. Samme år ble hun ansatt på Rogaland Teater der hun debuterte som Hedvig i Vildanden og deretter spilte Nora i Et dukkehjem, begge i regi av Jan Håkanson.

I 1996 ble hun ansatt på Det Norske Teatret der hun har vært siden. Her har hun blant mange andre roller vært Milja i Oskar Braatens Ungen, Klytaimnestra i Aiskhylos’ Orestien og Johanna i Taus musikk av Lars Norén.

Hun har medvirket i musikaler som Evig ung og Which Witch, hun har vært Den grønnkledde og Anitra i Peer Gynt, og Markisa i Kjærleiken overraskar igjen. Hun har også spilt i flere filmer og TV-serier, og i 1996 fikk hun Anders Jahres pris for yngre kunstnere.

Les mer

Fra arkivet

Rimini Protokoll

Fotografi fra Call Center i Calcutta India

Rimini Protokoll er et tysk teaterkompani. Rimini Protokoll ble etablert i 2000 av Helgard Haug, Stefan Kaegi og Daniel Wetzel. Rimini Protokoll har oppnådd stor internasjonal oppmerksomhet med arbeider som ofte utspiller seg i grenselandet mellom fiksjon og virkelighet. I Rimini Protokolls teater søkes ikke vitenskapelig ekspertise, men vanlige folks kunnskap om egne hverdagsliv.

Her på Sceneweb finner du en oversikt over hvilke produksjoner av Rimini Protokoll som har gjestet Norge.

Les mer

Om oss

Sceneweb er en scenekunstdatabase med oversikt over noe av det som spilles på norske scener i dag og et historisk arkiv. Med tiden ønsker vi å gi fullstendig oversikt over bransjen, både institusjoner og frie grupper. Formålet med Sceneweb er å dokumentere og formidle norsk kulturarv fra både fortid og nåtid, og med det øke kunnskapen om norsk scenekunst.

Les mer om Sceneweb og finn søketips her

Følg oss på Facebook

Nyhetsbrev